Bart Van Den Eijnde aan het woord

De SP en Frans Timmermans

De SP heeft een spotje gemaakt voor de Europese verkiezingen met een nauwelijks verholen link naar Frans Timmermans, lijsttrekker van de sociaal democraten. Sommigen zullen het spotje leuk vinden, maar anderen noemen het smakeloos.

Soms is wat kennis van de geschiedenis niet verkeerd. Daar blijkt de SP niet aan te doen. Anders zouden ze weten dat tijdens eind jaren 20 en begin 30 van de vorige eeuw, de linkse partijen zich voornamelijk bezig hielden met het bestrijden van elkaar. De dreiging die van rechts uit ging, verloren ze daarbij volledig uit het oog. De gevolgen daarvan hebben de volkeren van Europa aan den lijve ondervonden. Op de avond van 4 mei herdenken we dat nog jaarlijks.

Dat maakt het spotje van de SP zo pijnlijk. Wie zich op de golven van rechts populisme afzet tegen Europese samenwerking speelt een gevaarlijk spel. Ook de gewone man is er niet mee geholpen wanneer het wereldgebeuren wordt overgelaten aan grootmachten als de VS, China, India en Rusland. Alleen samen hebben we als Europese partners in de wereld iets in te brengen. Brexit en Nexit bieden geen oplossing, maar zetten mensen tegen elkaar op. Het is te hopen dat de SP snel tot bezinning komt. Zo’n spotje, dat doe je niet.