René van Heugten aan het woord

Een nieuwe taal

Bam! Ik heb een nieuwe taal geleerd!
Ik zag het al bij vele tieners, pubers en hipsters die deze Coronatijd gebruikten om zich via moderne apps als Duolingo een nieuwe taal aan te leren.  Ik dacht.. dat kan ik ook. En het is gelukt. Ik ben op 19 maart gestart en het gaat echt geweldig:

ODZOB  RIB  RES  MRE  VTH  OGP  JGZ  AB  RD  SSiB  WMO  RMC  AMW  NVWA BOA ECL  ITv  LHS  SD  AZ PIT  GR  PAS  PFAS

En allemaal met hoofdletters. Want allemaal hartstikke belangrijk 😉 (Jawel, inclusief DWG.)
Voor wie het niet meer kan volgen, het betreft het bijzondere jargon van de gemeenteraad. Ik heb niet eens hoeven zoeken. Dit is gewoon een standaard-avondje gemeenteraad. Het is me inmiddels duidelijk geworden dat de gesprekken doorspekt zijn van afkortingen die men om de haverklap hanteert alsof het heel gewone woorden zijn, die iedereen toch gewoon zou moeten begrijpen. Nee dus.. het duizelt regelmatig. Maar ik ben lerende. Met grote stappen zelfs. Een spoedcursus van commissievergaderingen, voorbesprekingen, nabesprekingen, webbinars en raadsinformatiebrieven. Komt goed!  #gewoon doen

Maar ik heb besloten de tegenaanval in te zetten. Gewoon in normale taal de woorden uitspreken. Geen RIB , maar Raadsinformatiebrief. Ja, dat duurt langer. Dat weet ik. Geen probleem.. dan heb ik meteen wat langer het woord 😉 We zijn begonnen met de vraag of er toch ook een afkortingenlijst gemaakt kan worden. En ja, die komt er… ben benieuwd of het een afkortingenlijst gaat zijn, of toch de AKL gaat worden.

En anderzijds kan ik hen ook bijscholen. Met voor sommige raadsleden misschien wat ongebruikelijke woorden als betrokkenheid, compassie en empathie. En vooral door vragen stellen om de ander te begrijpen, in plaats van vragen stellen om daarop te kunnen reageren. Een onbekend gebied dat iedereen (inclusief mijzelf) dwingt tot andere woorden. Dat is pas echt een nieuwe taal.

  • Elk blog op onze website wordt geschreven op persoonlijke titel en is dus niet bij voorbaat altijd representatief voor de standpunten van De Werkgroep.