Bart Van Den Eijnde aan het woord

Goeie advocaat

De rechterlijke macht in Nederland is onafhankelijk. En dat is maar goed ook. Een verdachte hoeft niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling en wordt bijgestaan door een advocaat, vaak een toegevoegde tegen een laag tarief. Maar wie zelf een advocaat kan betalen is over het algemeen beter af. Hoe beter de advocaat, hoe groter de kans op een wat milder oordeel.

Vorige week kwam er een uitspraak in een zaak, waarin een vader en zijn zoon uit Loosdrecht terecht stonden omdat ze om het hardst in hun dure auto’s hadden gereden en daarbij een 19-jarige vrouw aanreden met dodelijke afloop. Het Openbaar Ministerie vond dat de twee een straatrace hadden gehouden en had daarvoor een fikse straf geëist.

Het vonnis van de rechter viel aanzienlijk milder uit. Hij achtte het namelijk niet bewezen dat er sprake was geweest van een wedstrijd. Waar hij dat oordeel op stoelde, roept toch wel wat vragen op. Hadden er langs die weg dan tribunes met publiek moeten staan? Hadden er tijdopnemers met vlaggen aan de finish moeten lopen? Had er een functionaris opk iedere kruising moeten staan om eventueel kruisend verkeer tegen te houden? Als dat het geval was geweest, zou de bewijsvoering niet moeilijk zijn geweest. De goed gesitueerde verdachten hadden gewoon een buitengewoon slimme advocaat. Desondanks kwam er wel een veroordeling, maar wel een stuk milder met een wat wrange nasmaak.