Bart Van Den Eijnde aan het woord

N279

Op de site van Mooi Laarbeek staat op zondag 9 februari een bericht onder de kop: ”Opnieuw auto de sloot in op N279 bij Beek en Donk”. Het berichtje eindigt met de vaststelling dat er de laatste maanden regelmatig ongelukken gebeurd zijn, waarbij menig auto in de sloot eindigde.

Wat zegt dat over de N279? Dat die weg gevaarlijk is? Dat lijkt me sterk. De N279 is voorzien van ruime rijstroken, van elkaar gescheiden door een dubbele streep met daartussen nog extra ruimte. Bovendien geldt op die weg een maximumsnelheid van 80 km per uur. Dus behalve plotselinge verschijnselen van ziekte, kan er volgens mij eigenlijk niks gebeuren..

En dat brengt mij op de volgende gedachte. Regelmatig ontstaat er discussie over wegen die gevaarlijk zouden zijn. Volgens mij zijn er geen gevaarlijke wegen, maar wel gevaarlijke automobilisten. Hebben we immers niet allemaal geleerd tijdens de rijopleiding dat je je moet aanpassen aan de toestand van de weg en het weer?  Zo lang we denken dat autorijden betekent zo snel als mogelijk op je bestemming aankomen, blijven er slachtoffers vallen.