Bart Van Den Eijnde aan het woord

Rabobank, een partner in de nood?

Er waart een spook door de wereld ; het spook van het coronavirus. Sinds het begin van de vorige eeuw hebben we geen pandemie meer meegemaakt. Talloze families zijn door het – vaak dodelijke – virus getroffen en met name het midden- en kleinbedrijf vraagt zich af hoe ze de vele weken van sluiting door moeten komen. Voor veel van die bedrijven is het erop of eronder. Regeringen wereldwijd komen met noodplannen om bedrijven bij te springen, doorbetaling van lonen en deels compensatie voor geleden omzetverliezen, worden ruimhartig beschikbaar gesteld.

De eersten die van de regelingen profiteren zijn vaak de criminelen, die fakeformulieren aan bezorgde  ondernemers sturen met het doel de financiële steun in hun eigen portemonnee te doen belanden. Bedrijven met miljoenenomzetten en de daarbij horende hoge bonussen hebben onmiddellijk aangekondigd de huur van hun panden te halveren, niet meer te betalen of uit te stellen. Daar zijn de regeringsmaatregelen echter niet voor bedoeld. Is het juridische handigheid, of misbruik? Wie het weet, mag het zeggen.

De Rabobank is de bank die zich graag laat voorstaan op zijn coöperatieve  bedrijfsvorm. Geen aandeelhouders, maar leden. En met oog voor de plaatselijke verhoudingen en binding met de klanten. Die bank is er nu als de kippen bij om de rente op ledencertificaten op te schorten. In feite contractbreuk omdat ze die certificaten in de beleggingsoverzichten zelf niet als aandelen, maar als obligaties kwalificeren. Nu zal dat voor de gemiddelde certificaatbezitter niet direct rampzalig zijn. Maar liever had ik van die lokale bank gehoord op welke manier zij de plaatselijke middenstand een financieel steuntje in de rug zou geven in deze moeilijke tijden. Of een groots gebaar van de topmannen, landelijk, maar ook regionaal, dat ze afzien van hun bonussen en die storten in een fonds om de noodlijdende regio te helpen.

Maar nee, de leden – die het eigenlijk voor het zeggen zouden moeten hebben – zijn een gemakkelijke prooi en krijgen zonder enig overleg de mededeling dat ze hun rente voorlopig kunnen vergeten. En daarmee schaart Rabobank zich in de rijen van de graaiers en profiteurs die nu hun kans schoon zien in hun jacht op gemakkelijke winst. Nee, op Rabo hoef je als klant niet te rekenen.

Kortom, een mooi onderwerp voor een blog.