Bart Van Den Eijnde aan het woord

Bollebozen

Het zijn bollebozen, de jonge garde van PNL. Ze lezen niet alleen het ED en de Mooi Laarbeek, maar ook rapporten van BDO, waaronder het rapport waar de gemeenten in Nederland langs de lat worden gelegd. Snel even kijken naar het lijstje onderaan om te constateren dat Laarbeek van plaats 33 terechtgekomen is op plek 110. Dat is genieten, want er is niks mooier dan onze gemeente in een slecht daglicht te stellen. Wat verderop schrijven ze in hun stukje in Mooi Laarbeek van 28 januari wel dat de financiële positie van Laarbeek nog steeds goed is, om de waarheid niet al te veel geweld aan te doen.

Als je het rapport eens doorneemt, en dan hoef je niet elke letter te lezen, kun je zien dat de financiële positie van de gemeenten momenteel onhoudbaar is. “Tekorten groeien verder, uitvoering openbaar bestuur verschraalt”, zegt het rapport. De burgemeester van Den Haag (VVD) zegt: “gemeenten staan met hun rug tegen de muur”. En de wethouder financiën van Eindhoven zet de private rijkdom en de publieke armoede tegenover elkaar. Nee, het teruglopen van de financiële slagkracht van de gemeenten is geen Laarbeekse zaak, maar treft gemeenten over de hele linie.

Vorig jaar verhoogde de gemeente Laarbeek het ozb-tarief met een fiks percentage. De begroting was opgesteld door de wethouder financiën, mevrouw Van der Zanden (PNL). De PNL-fractie stemde tegen en stuurde daarmee de eigen wethouder naar huis. De verhoging kwam er toch. Als PNL zijn zin had gekregen, zou de plek op de lijst wel eens een stuk lager kunnen zijn geweest. Die logica lezen we helaas niet in het stukje. Interessante rapporten lezen is mooi, zelfs aan te bevelen. Maar pik er niet alleen negatieve krenten uit. PNL geeft zichzelf daarmee een brevet van bestuurlijk onvermogen. Eén voorspelling nog: als Laarbeek bij de volgende meting weer honderd plaatsen in de lijst stijgt, zullen we de  bollebozen van PNL niet horen.