Bart Van Den Eijnde aan het woord

Vuurwerk

Het bewijs is geleverd; we kunnen er niet mee omgaan. Voor oudjaar gingen er tal van stemmen op voor een vuurwerkverbod, maar daar wilde de landelijke politiek niet aan. Tijdens de coronaperiode was het immers allemaal goed gegaan en misschien was het gezonde verstand intussen doorgebroken. Dat blijkt een illusie, het ging weer als vanouds: weken voor oudjaar knalde het in vrijwel alle dorpen en steden van het land onophoudelijk en op 31 december gingen de remmen helemaal los. Geen doden, dit jaar, maar wel gewonden die er verder hun hele leven plezier van zullen hebben. Hulpverleners bedreigd, politieagenten gewond en een hopeloze hoop rommel op de straten. En dan hebben we het niet over de ellende voor de huisdieren en de gigantische luchtvervuiling.

Gelukkig gaan er nu weer stemmen op voor een vuurwerkverbod. De ”liefhebbers” hebben erom gevraagd. Als het aan De Werkgroep had gelegen, hadden we dat in Laarbeek al gehad, maar dat zou even weinig effect hebben gehad als in Nijmegen en Haarlem. Nu wordt er altijd gezegd: als het hier niet verkocht mag worden, gaan de mensen naar het buitenland. Wie echter de nieuwsuitzendingen in de ons omringende buitenlanden bekijkt, ziet dat daar dezelfde problemen spelen. Ook daar wordt gewezen op het feit dat vuurwerk in het buitenland te koop is. Ook daar denkt de politiek intussen na over een verbod.

Dus wordt het tijd voor een Europese aanpak. Een verbod van import en handel in vuurwerk. Misschien met een uitzondering voor professionele bedrijven. De tijd is er nu rijp voor en de liefhebbers hebben het tenslotte zelf verknald.

Bart van den Eijnde