René van Heugten aan het woord

Provinciale Statenverkiezingen in Laarbeek

Ik schrijf deze blog niet lang nadat de uitslag van de verkiezing voor de provinciale staten bekend is geworden. Een verkiezing die wederom volledig is gekaapt door de landelijke politiek. Heeft er iemand nagedacht over provinciale thema’s? Als u wel een gerichte keuze heeft gemaakt voor een provinciale bestuurder, dan bent u een uitzondering en verdient u een compliment. Immers, er zijn allerlei kandidaten gekozen van wie nog nooit iemand had gehoord. Kandidaten die zelfs weigerden om in debat te gaan met de provinciale collega’s. Zo wordt een partij de tweede partij in brabant.

En dan die uitslag in Laarbeek, 22,4% van de Laarbeekse inwoners kiest voor Forum voor Democratie of de PVV, een uitslag waar ik toch van schrik. Wat is de reden voor zo’n tegenstem? Ben je boos?, ongerust? Of gaat het niet goed met je?

Gelukkig heeft de gemeentelijke politiek een andere flow. Bewust is er in Laarbeek gekozen voor een raadsbrede coalitie. Een coalitie waarin verschil in opvattingen zichtbaar blijft, maar waarin het doel is om er samen uit te komen. Een raad waarin er de ruimte is om van mening te verschillen, een debat te voeren met respect voor elkaar.

Tijdens de jaarvergadering van onze prachtige partij heb ik de wens uitgesproken dat wij nooit een schreeuwerige partij worden die alleen maar reageert en polariseert. De Werkgroep moet een partij blijven die ambitieus en realistisch werkt aan een goed bestuur in Laarbeek. Een partij die tijdig laat horen wat haar standpunten zijn en daar naar handelt.