CPO-project in Mariahout

Het is noodzakelijk dat we in Laarbeek meer woningen realiseren. Voor ouderen én jongeren. Alle partijen lijken daarvan doordrongen. Ook de WerkGroep.
Wij laten het echter niet bij dagdromen, maar zoeken naar kansen.  Vanuit ons initiatief ‘De WerkGroep op de stoep” bezochten we daarom eerder al de Tiny Houses in Aarle-Rixtel.
Vorige week waren we in dit kader op bezoek bij het CPO project in de Hoge Suute in Mariahout.  Een groep jonge mensen uit Mariahout heeft daar de handen ineengeslagen en bouwt nu hun  eigen huizen.
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.  De toekomstige bewoners zijn gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject.  CPO bouwen biedt zeggenschap, leefbaarheid, meestal tegen een beter betaalbare prijs. Tegelijk brengt het ook uitdagingen en onzekerheden met zich mee.  Daar wilden wij natuurlijk meer van weten!  Wat is nodig? Welke uitdagingen kom je tegen? Wat maakt het tot een succes? En vooral: wat kunnen wij als politiek partij hiervan leren? Henrie, Ramon, Roan en Tom hebben ons enthousiast verteld over hun project. Over het jarenlange proces, het geduld, het goede overleg en het doorzettingsvermogen.  Wij hebben bewondering voor de jonge mensen die zo veerkrachtig in goed overleg hun plannen weten te realiseren. En we zijn ze dankbaar voor hun enthousiaste en uitvoerige verhaal. We hebben er als partij veel van opgestoken.
Op 9 april gaan wij hierover in gesprek met de jongeren van De WerkGroep. Mogelijk biedt dit ook voor hen kansen. Daarnaast hebben zij zich de afgelopen weken verdiept in de voordelen en nadelen van woningsplitsing.  We kijken ernaar uit om al deze nieuwe ideeën met elkaar te bespreken. Tiny houses, CPO, Woningsplitsing. Al is het lastig om nieuwe woningen in Laarbeek te realiseren, onze jongeren zoeken creatief en vasthoudend naar mogelijkheden. En… lijken ze te vinden. 

Fractie De WerkGroep